17.09.2009 ob 08:39

Dvodnevna planinska tura – skozi Turski žleb na Tursko goro

Pojdi na komentarje

Planinsko društvo Polž vabi člane in članice na dvodnevno planinsko turo na Tursko goro.

Datum: 26. – 27. september 2009
Prvi zbor in odhod: Višnja Gora, 26. september ob 6.00 na parkirišču pri trgovini.
Drugi zbor in odhod: Ljubljana, 26. september ob 6.15 na parkirišču trgovine Merkur (trg. – ind. cona Rudnik).
Prevoz: osebni avtomobili
Prenočišče: Koča na Kamniškem sedlu; 6,50 €/oseba (skupna ležišča).
Potrebna oprema: vremenu primerna obleka, priporočamo pohodne palice;
čelada obvezna, plezalni pas s samovarovalnim kompletom zelo zaželen (opremo si lahko sposodite v društvu).
Hrana in pijača: iz nahrbtnika oziroma v Koči na Kamniškem sedlu.
Zahtevnost: celotna tura je tehnično in kondicijsko zahtevna do zelo zahtevna.
Vodja pohoda: Branko Ilotič
Rok za prijave: do četrtka, 24. septembra 2009 po e-pošti - branko.ilotic@siol.net ali telefonu, 070 836 493 (po 18. uri).

OPIS POTI
1. dan
Zapeljemo se v Luče (čez Kranjski rak) in naprej proti Logarski dolini. Kmalu za vasjo Solčava pridemo na križišče, kjer se levo odcepi cesta v Logarsko dolino (cestnina 6 €). Zavijemo levo proti Logarski dolini in se peljemo po cesti do parkirišča pri koči pod slapom Rinka (930m), kjer parkiramo.
S parkirišča se usmerimo na široko turistično pot, ki se začne zložno vzpenjati. Po dobrih desetih minutah hoje pridemo iz gozda, kjer pridemo na razpotje. Usmerimo se levo (desno Orlovo gnezdo 3 minute) v smeri doma na Okrešlju. Naprej se povzpnemo nad slap, potem pa nas pot ob strugi pripelje do izvira Savinje. Zavije v gozd in kmalu smo pri Domu na Okrešlju (1396m).
Od parkirišča do Doma na Okrešlju 1h30.
Po krajšem počitku nadaljujemo v smeri Kamniškega in Savinjskega sedla. Na prvem razpotju nadaljujemo naravnost (levo Kamniško sedlo), na drugem razpotju pa se usmerimo levo (naravnost Savinjsko sedlo) in sledimo oznakam za Turski žleb. Pri razpotju je tudi spominsko obeležje. Pot se nato prične strmeje vzpenjati in nas pripelje do vstopa v Turski žleb. Zaradi padajočega kamenja je na poti skozi žleb obvezna uporaba čelade, zelo priporočljiva pa je tudi uporaba samovarovanja. Kmalu vstopimo v plezalni del poti, ki se navpično vzpne po številnih skobah nato pa zavije v levo in s pomočjo jeklenic in skob preči bolj ali manj navpične stene nad žlebom. Sledi še razmeroma strm vzpon po gruščnatem terenu do vrha žleba. Potrebno zelo paziti, da ne prožimo kamenja! Na vrhu Turskega žleba, kjer je tudi razpotje se usmerimo levo v smeri Turske gore (desno Skuta in Rinke) in se po vse bolj razgledni poti s pomočjo nekaj klinov povzpnemo na vršni greben, kateremu nato sledimo do vrha.
Od Doma na Okrešlju do vrha Turske gore (2251m) 3h30.
Po počitku na vrhu se usmerimo proti Brani in Kamniškem sedlu. Po zelo razgledni poti se spustimo skozi naravno okno v steni Turske gore »sod brez dna«. Nadalje se spuščamo po najbolj slikovitem delu poti v škrbino Kotliči (1949m). Pot je zelo strma in zelo dobro varovana. Od Kotličev se s pomočjo varoval povzpnemo na pobočja pod Brano (Boštjanca). Melišče prečimo v rahlem spustu in kmalu pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo naravnost (desno navzgor vrh Brane). Pot se nato spusti po kamnitem pobočju na razgledne travnike Kamniškega sedla (1884m).
Od vrha Turske gore do Doma na Kamniškem sedlu 2h30.
Prvi dan bomo premagali 1321m vzpona in 387m spusta.

Prvi dan bo tura dolga 7 – 8 ur.

Sod brez dna

Vstop v žleb

V žlebu

2. dan
Po zajtrku se lahko po zahtevni poti povzpnemo na vrh Brane (2253m). Pot nam je deloma že znana. Na pobočju Boštjanca se usmerimo levo navzgor (desno Turska gora) in se vzpnemo po osojnih pobočjih Brane. Strma in na ključnih mestih varovana pot, ki pa ni posebej zahtevna nas kmalu pripelje v manjšo grapo, po kateri se z nekaj prostega plezanja povzpnemo na lepo razgledno točko. Tu nadaljujemo ostro desno po poti, ki nas po nekaj nadaljnjih 10 korakih pripelje na vršno pobočje Brane. Tu strmina popusti in lepa razgledna nezahtevna pot nas v nekaj minutah pripelje na prostran vrh. Po počitku se spustimo po isti poti.
Od Doma na Kamniškem sedlu do vrha Brane in nazaj 3h.
Lahko pa zjutraj malo dlje poležimo in se nato po zahtevni poti spustimo do Doma na Okrešlju. Od doma na Kamniškem sedlu se po razglednih travnikih povzpnemo po poti v smeri Brane. V nekaj minutah pridemo na razpotje, kjer nadaljujemo desno (levo Brana in Turska gora) ter kmalu vstopimo na široko, nekoliko izpostavljeno poličko. Pripelje nas do strmega melišča ki ga prečimo, nato pa se precej strmo spuščamo, tudi ob pomoči številnih varoval in kmalu izstopimo iz plezalnega dela poti. Nato pa nas čaka le še lahek sprehod do Doma na Okrešlju in nato naprej po znani poti do parkirišča pri koči pod slapom Rinka.
Od Doma na Kamniškem sedlu do Parkirišča pod slapom Rinka 3h.
Drugi dan bomo premagali:
• varianta z Brano – 389m vzpona in 1323m spusta;
• varianta brez Brane – 954m spusta.

Drugi dan bo tura dolga 7 – 8 ur (z Brano) ali 3 – 4 ure (brez Brane).

Celotna načrtovana tura spada med zahtevnejše v letošnji sezoni.

OPOZORILO:
S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene,
fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu in ima plačano letno članarino PZS.
Udeleženec je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodnika!

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !