27.06.2010 ob 21:04

Begunjski vrh in Cmir

Pojdi na komentarje

VABIMO NA DVODNEVNO PLANINSKO TURO
3. – 4. julij 2010.

Prvi zbor in odhod: Višnja Gora, 3. julij ob 6.00 na parkirišču pri trgovini.
Drugi zbor in odhod: Ljubljana, 3. julij ob 6.15 na parkirišču trgovine Merkur (trg. – ind. cona Rudnik).
Prevoz: osebni avtomobili.
Prenočišče: Dom Valentina Staniča; 9 €/oseba (skupna ležišča).
Potrebna oprema: vremenu primerna obleka, priporočamo pohodne palice.
čelada obvezna; (opremo si lahko sposodite v društvu).
Hrana in pijača: iz nahrbtnika oziroma v Domu Valentina Staniča.
Zahtevnost: celotna tura je tehnično in kondicijsko zahtevna.
Vodja pohoda: Branko Ilotič
Rok za prijave: do četrtka, 1. julija 2010 po e-pošti, branko.ilotic@siol.net ali po telefonu, 070 836 493 (po 18 uri).

OPIS POTI
1. dan
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri vasi Radovna in doline Krma in Kot. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, za katero se cesta kmalu položi in nas pripelje do križišča, kjer se desno odcepi makadamska cesta v dolino Kot (naravnost Radovna in Krma). Tej občasno nekoliko slabši cesti, nato sledimo do parkirišča, kjer tudi opazimo planinske smerokaze.

Dolina Kot – Dom Valentina Staniča – Begunjski vrh
Z izhodišča (950m) nadaljujemo po slabši cesti, ki nas po nekaj minutah pripelje do obračališča (parkiranje tu ni zaželeno). Pot naprej zavije rahlo levo in preči hudournik. Na drugi strani hudournika se kar nekaj časa zložno vzpenjamo skozi gozd. Po polurni hoji pa se pot začne vzpenjati. Sledi nekaj deset korakov hoje po strmi poti, kjer so nam v pomoč klini, ki pa v suhem niso nujno potrebni. Strmina nato popusti in pot nas pripelje do studenčka (v sušnem obdobju presahne) na višini 1340m. Tu se levo odcepi neoznačena pot na Macesnovec, mi pa nadaljujemo po označeni poti, ki preči hudournik. Sledi kratko prečenje strmega dela, kjer nam je v pomoč jeklenica (nezahtevno). Pot nato preči pas rušja in se višje vzpne na bolj kamnita pobočja, kjer pred seboj vidimo Debeli kamen (velik balvan, ki ga vidimo na vrhu klanca). Do Debelega kamna se povzpnemo po gruščnati poti obdanim z rušjem. Naprej se pot vzpne ob manjšem melišču navzgor in se nekoliko višje obrne bolj desno, kjer nas pripelje na razpotje. Nadaljujemo levo v smeri Staničevega doma in Rjavine (desno Vrbanove špice zelo zahtevna pot). Strmina nato popusti in sledi nekaj minut lahkotne hoje do naslednjega razpotja. Nadaljujemo po desni poti proti Staničevem domu, ki obide vrtačo Pekel, ki jo vidimo desno pod nami (pot levo pelje na Rjavino po plezalni poti). Naprej se zložno vzpenjamo vse do Staničevega doma (2332m) pri katerem se nam odpre lep razgled na Triglav.

Od parkirišča do Doma Valentina Staniča bomo premagali 1382m višinske razlike; 5h hoje.

Od doma nadaljujemo desno v smeri Begunjskega vrha, Visoke Vrbanove špice in Cmira. Dokaj zložna pot pa nas že po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na Begunjski preval, kjer se desno odcepi pot na Vrbanove špice. Nadaljujemo naravnost po poti, ki pa se kmalu razcepi na dva dela. Tu pa se usmerimo levo v smeri Begunjskega vrha (pot naravnost vodi na Cmir) po poti, ki se prečno vzpne čez kamnita pobočja. Pot nato zavije rahlo desno in se strmo vzpne ob vršnem grebenu Begunjskega vrha. Tej vse bolj razgledni pot nato sledimo do vrha (2461m).

Dom Valentina Staniča – Begunjski vrh 129m višinske razlike; 0,5h hoje.

Prvi dan bomo premagali 1511m vzpona in 129m spusta. Tura bo dolga 7 – 8 ur.

2. dan
Dom Valentina Staniča – Cmir – Dolina Kot
Od doma nadaljujemo desno v smeri Begunjskega vrha, Visoke Vrbanove špice in Cmira. Dokaj zložna pot pa nas že po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na Begunjski preval, kjer se desno odcepi pot na Vrbanove špice. Nadaljujemo naravnost po poti, ki pa se kmalu razcepi na dva dela. Nadaljujemo naravnost (levo Begunjski vrh) po poti, ki preči severovzhodna pobočja Begunjskega vrha (v zgodnjem poletju možna snežišča) in nas za tem pripelje na manjše sedelce za omenjenim vrhom. Tu se nam odpre lep pogled v dolino Vrata in goram, ki jo obdajajo. Pot nato zavije desno in preči dobro zavarovano gladko skalno ploščo. Naprej se strmo vzpnemo in pot nas pripelje na zelo razgleden greben, kateremu sledimo proti severovzhodu. Prijetno razgledno pot pa nam nato zaustavi strma skalna stopnja, po kateri se po odlično zavarovani poti spustimo navpično navzdol (10m). Pot, ki je nato nekoliko lažja se še nekaj časa spušča, nato pa se začne vzpenjati proti Rjavčevim glavam. Po nekajminutnem vzponu pa stopimo na omenjeni vrh, s katerega se pot začne spuščati po strmem travnatem pobočju (nevarnost zdrsa). Pot naprej v zmernem vzponu preide na ozek in izpostavljen greben, s katerega se spusti v škrbino pod glavnim vrhom Cmira. Na drugi strani se pot obrne nekoliko v levo in se začne strmo vzpenjati po vršnem pobočju gore. Po približno 15 minutah strmega vzpona pa stopimo na vrh Cmira (2393m), s katerega se nam odpre zelo lep razgled.

Dom Valentina Staniča – Cmir 307 višinskih metrov; 2h hoje.

Do doma bomo sestopili po isti poti in ravno tako do našega izhodišča v Dolini Kot.

Drugi dan bomo premagali 1700 višinskih metrov. Tura bo dolga 8 – 9 ur.

OPOZORILO:
S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene,
fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu in ima plačano letno članarino PZS.
Udeleženec je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodnika!

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !