4.10.2010 ob 15:03

PD Polž, Višnja Gora, vabi na Rodico (1966 m)

Pojdi na komentarje

PD POLŽ vabi člane in članice na planinski izlet na Rodico, ki bo v nedeljo, 17. oktobra.

ODHOD: ob 7. uri iz Višnje Gore (pred vrtcem), ob 7.15 iz Ljubljane (trgovina Merkur Rudnik)

PREVOZ: avtomobili

CENA: vozovnica za gondolo – 13 eur

ROK ZA PRIJAVE: Petek, 15. 10. – Tadej Hočevar – 041 563 067

RODICA, spada med najpomembnejše vrhove Spodnjih Bohinjskih gora. Njeno pravilno piramido je zlasti lepo videti s smučišč na Voglu. Od Rodice dalje se vleče greben v obliki enakomernega, skalnega grebena proti Raskovcu. Severno od tega grebena se razprostira valovita, z gostim ruševjem poraščena planota med planinama Suha in Poljana. Zlasti grebenski vršič vzhodno od Rodice, imenovan Novi vrh ( 1941 m ), kaže na primorsko stran gladko ostenje, ki je zelo priljubljen plezalski cilj. Spodaj se razprostira prisojna terasa kjer ležita lepi vasici ( Nemški ) Rut in Grant. Kot vsi vrhovi v grebenu Spodnjih Bohinjskih gora se tudi Rodica ponaša z razkošnim razgledom. Triglav in njegovi sosedi so kot na dlani. Poleg tega spada Rodica tudi med najlepše turno smučarske vrhove.

ZAHTEVNOST: Tura je lahka, z uporabo žičnice pa tudi udobna.

OPREMA: Pohodniška oprema, dobra gorniška obutev, pohodne palice, kapa rokavice, pijača!

NADMORSKA VIŠINA: 1966 m

VIŠINA IZHODIŠČA: 1540 m

VIŠINSKA RAZLIKA:  426 m

ČASI: SKI hotel – Šija 1 ura

           Šija – Rodica 2 uri

 SESTOP: po isti poti 2 uri

SKUPAJ: 5-6 ur

IZHODIŠČE: Z avtoceste Ljubljana – Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, Bled, Bohinj in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Iz Bohinjske Bistrice se peljemo proti Bohinjskem jezeru, ob Bohinjskem jezeru v smeri Ukanca in smučišča Vogel do gondole.

Pot po grebenu na Rodico (foto: Tadej Hočevar)

KOČA: Planinska koča Merjasec, 1535 m (pri Ski hotelu je odprta)

OPIS: Starodavno pot po Žagarjevem grabnu uporabi le malokdo, zato si bomo raje izbrali udobnejši pristop z gondolo (cena karte 13 eur) do Ski hotela Vogel (1540 m). Od tu bomo pot nadaljevali na Orlov rob in na Šijo (1800 m). Naprej po grebenčku do sedla ob vznožju Šije in navzgor. Po njej skoraj vodoravno levo na greben in po njem na prehod čez Suho (1733 m). Greben se od tod še nekoliko zniža nato pa se vzpne proti vrhu. Pot se drži desnega slemena in nas kmalu pripelje na vrh.

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !