13.03.2011 ob 12:56

Planinsko društvo Polž vabi na potepanje

Pojdi na komentarje

 Lipnik, 804m, Kavčič, 883m, Golič, 890m, Kojnik, 802m (Primorska, Čičarija)

Če kje, boste na širnih travnatih poljanah zgoraj omenjenih vrhov spoznali, da je tudi naša domovina prostrana, obsežna in odprta. Na eni strani se bo lesketala globina Jadranskega morja, na drugi pa se bodo očem nastavljali mogočni beli vrhovi  Julijskih Alp s Triglavom na čelu. Zagotavljam vam, da boste zvečer  zadovoljni in srečni nad doživetim na izhodišču pri Zazidu vzkliknili: Da, vredno je bilo pohajkovati po malo znanem, a neopisljivem lepem svetu. In zelo daleč se je videlo.

 

 

 

 

 

Odprt travnat svet z razgledi na vse strani

ZAHTEVNOST: Nezahtevna označena pot.

OPREMA: Običajna pohodniška oprema.

NADMORSKA VIŠINA: 890 metrov (Golič).

VIŠINA IZHODIŠČA: 387 metrov.

IZHODIŠČE:  1 km jugovzhodno od vasi  Zazid, ki pelje v Rakitovec. To območje se imenuje Raven. Na ostrem desnem ovinku so na drevesu smerne table in prostor za parkiranje. Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu Črni Kal in sledimo oznakam za Buzet. Preden dosežemo dno Rižanske doline, zavijemo levo in se skozi vas Loka, Brezovica, Podpeč in Zazid pripeljemo do izhodišča.

KOČE: Planinskih koč na tem območju ni.

ČASI:

-Zazid – Lipnik 1.30 ure

-Lipnik – Kavčič 45 minut

-Kavčič – Golič 45 minut

-Golič – Kojnik 1 ura

-Kojnik – Zazid 1 ura

-Skupaj 5-6 ur

ZEMLJEVIDA: Slovenska Istra, Čičarija, Brkini in Kras, planinska karta, 1:50,000, PZS: Primorje in Kras, izletniška karta, 1:50.000, Geodetski zavod Slovenije

OPIS: Z izhodišča gremo po kolovozu približno 100 m, nato pa zavijemo levo na stezo (odcep ni najbolje označen) in med zaraščenimi terasami ter skozi gozd dosežemo strmo flišno stopnjo, čez katero si pomagamo z rokami. Nadalje se dvigamo proti zapuščeni železniški postaji na progi Kozina-Postojna do koder pripelje tudi cesta iz Zazida (druga možnost izhodišča). Prečkam železniško progo in na drugi strani zagledam razpotje. Krenem desno (napis Lipnik, Golič) in se po zloženem kolovozu skozi gozd počasi dvigamo na travnate poljane pod Lipnikom. Med potjo na prepadnem robu na desni opazimo spominsko obeležje, od koder je lep razgled na Zazid z okolico.

 

 

 

 

 

Zazid z okolico

 

 

Prečimo pobočja Lipnika, ki ga že lep čas gledamo pred seboj. Z razpotja jugovzhodno pod vrhom zavijemo levo in v nekaj minutah stopimo na vrh (804 m), kjer stoji križ.

FOTO: TADEJ HOČEVAR

                                                                  Na Lipniku

Z Lipnika se vrnemo do bližnjega razpotja in nadaljujemo v vzhodni smeri proti Kavčiču. Hodimo po odprtem travnatem svetu z obsežnimi razgledi na vse strani. V visoki travi moramo paziti na markacije. Mimo vrtač, ki so obzidane s kamenjem, in spominske plošče dosežemo novo razpotje. Obrnemo se desno. Preko malega Kavčiča smo kmalu na glavnem vrhu (883 m) z vpisno knjigo in dvema križema. Pod nami je vasica Rakitovec. Po isti poti sestopimo do razpotja, kjer se obrnemo desno. Povzpnemo se do značilne skale, imenovane Škavna. Na vrhu opazimo ponvico z vodo, ki bo v zimskem času verjetno spremenila agregatno stanje. Ob nadaljevanju vzpona proti grebenu pridemo do jame z dvema vhodoma. Med njima je naravni most (spust v jamo je mogoč  vendar brez dobrih 10 metrov vrvi zelo zahteven in težaven). Nato smo kmalu na grebenu v bližini državne meje s Hrvaško. Obrnemo se levo in po razglednem slemenu dosežemo dvoglavi Golič  (890m).

                                                       Na Goliču pošteno vleče

Z Goliča sledimo po grebenu proti Kojniku. Najprej se po kolovozu strmo spustimo, gremo mimo lovske opazovalnice, nato pas moramo biti pozorni na odcep poti desno proti Kojniku, saj kolovoz zavija proti levi. Skozi redek gozd smo kmalu na vrhu (802 m). S Kojnika sestopamo po poti jugozahodni smeri, prekoračimo protipožarno gozdno cesto in kmalu prispemo do zelenega lovskega zavetišča. Od njega sestopamo po stezi med visokimi bori, nižje pa stopimo na cesto, ki pripelje od Podgorja. Po njej zavijemo desno a jo že po 50 metrih zapustimo in se čez travnato jaso bližamo Kraškem Robu. Le stopimo nanj, toda previdno! Odpre se nam pogled na prepadni Jampršnik in Bržanijo. Mimo strelskih jarkov dosežemo novo razpotje, kjer zavijemo levo navzdol proti Zazidu. Sprva se v nekaj okljukih strmo spustimo skozi gozd, nato pa zložneje nadaljujemo do kolovoza, ki nas proti levi pripelje do zapuščene železniške postaje Zazid, kjer smo začeli s krožno potjo. Čaka nas še sestop do izhodišča. 

 FOTO: Mojca Blažič, Tadej Hočevar

ODHOD: ob 7 Višnja Gora ( pred vrtcem ), 7:15 Ljubljana ( trgovina Merkur Rudnik )

PREVOZ: avtomobili

ROK PRIJAVE: Petek 18.3.2011

INFORMACIJE IN PRIJAVE: Tadej Hočevar – 041 563 067

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !