17.04.2011 ob 20:01

Na veliki ponedeljek na Olševo

Pojdi na komentarje

Planinsko društvo Polž vabi na pohod na najvišji vrh Olševe, Govco (1929m), ki bo na velikonočni ponedeljek 25. aprila 2011.

Prvi zbor in odhod: Višnja Gora, 6.30 na parkirišču pri trgovini.
Drugi zbor in odhod: Ljubljana, 6.45 na parkirišču pri trgovini Merkur na Rudniku.
Prevoz: osebni avtomobili.
Potrebna oprema: vremenu primerna obleka, priporočamo pohodne palice; botrebovali boste kakšno svetilko za raziskovanje jame Potočka Zijalka.
Hrana in pijača: iz nahrbtnika; planinske koče ni; pri povratku bomo na našem izhodišču pri cerkvi v vasi Sv. Duh imeli piknik, zato le prinesite s sabo kaj ostankov bogate velikonočne pojedine, tudi kakšen šopek svežega pelina ne bo odveč, cviček pripeljem jaz.
Zahtevnost: tura je zahtevna.
Vodja pohoda: Branko Ilotič.
Rok za prijave: do sobote 23. aprila 2011, branko.ilotic@siol.net ali
070 836 493 (po 18. uri).

DOSTOP DO IZHODIŠČA
Iz Višnje Gore se bomo odpeljali z osebnimi avtomobili do drugega zbornega mesta pri trgovini Merkur, kjer se nam bodo pridružili pohodniki iz Ljubljane. Pot bomo nadaljevali mimo Kamnika čez Kranjski rak v Luče. Iz Luč se naprej peljemo proti Logarski dolini, a le do vasi Solčava. V Solčavi zavijemo desno v smeri Podolševa in Črna na Koroškem. Čez nekaj časa nas cesta pripelje do križišča v Podolševi. Usmerimo se levo in cesti sledimo proti cerkvi Svetega Duha pod Olševo. Parkiramo na enem od manjših parkirišč ob cesti v bližini cerkve. Odcep peš poti je približno 500m pred cerkvijo.

OPIS POTI
Usmerimo se proti turistični kmetiji Rogar (1200m) od katere nato nadaljujemo levo po kolovozu, ki se prične vzpenjati skozi gozd. Kolovoz kmalu preide v stezo, ki nas pripelje do državne meje z Avstrijo. Pot nato poteka ob meji in nas pripelje do razpotja. Leva pot vodi v Avstrijo mi pa se usmerimo desno za oznakami Potočka Zijalka. Od križišča sledi samo še 10 minut strmega vzpona in že smo pri kraški jami imenovani Potočka Zijalka (1700m). Vzeli si bomo čas za počitek in raziskovanje jame.

Pot se naprej prične ponovno vzpenjati in nas pripelje do naslednjega razpotja. Leva pot pelje na Obel kamen (1911m), mi pa se usmerimo desno na pot proti Govci, ki je najvišji vrh Olševe. Sledi prečenje strmih pobočij pod Olševo. Ta del poti je nekoliko izpostavljen v pomoč pa nam je tudi nekaj varoval. Pot nato zavije v levo, kjer se nam pridruži pot čez Obel kamen in do vrha sledi le še nekaj minut strmega vzpona. Čez tri ure bomo stali na najvišjem vrhu Olševe, premagali bomo 729m višinske razlike.

Sestopili bomo po isti poti in si na izhodišču pri cerkvi v vasi Sveti Duh pripravili velikonočni piknik, iz dobrot, ki nas bodo počakale v prtljažnikih avtomobilov. Tudi kaj za pod rit ne bo odveč.

OPOZORILO:
S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene,
fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu in ima plačano letno članarino PZS.
Udeleženec je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodnika

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !