10.05.2011 ob 17:39

Pohod Polžkov mimo Potočke zijalke na Govco – najvišji vrh Olševe

Pojdi na komentarje

NAJPREJ DOBRO JUTRO PRI TRGOVINI V VIŠNJI GORI OB 6.30, ZATEM ŠTETJE - 27 UDELEŽENCEV - TER ODHOD PROTI LOGARSKI DOLINI PREKO KRANJSKEGA RAKA V LUČE. V LUČAH PRVI POSTANEK Z JUTRANJO KAVICO. BILA JE MALO DALJŠA ZARADI NEAKTIVNOSTI NATAKARICE (ŠALA). SPET ODHOD DO VASI SOLČAVA, KJER ZAGREJEMO AVTOMOBILE V HRIB PROTI VASICI PODOLŠEVI (RAZGLEDNA POT NAD LOGARSKO DOLINO).PRI CERKVICI SVETEGA DUHA NA PODOLŠEVI PARKIRAMO NA MANJŠA PARKIRIŠČA KJER SE RAZTRE TAK POGLED: 

Podolševa leži pod širokim ostenjem Olševe vse od višine 1020 m do 1327 m. V nedrih Olševe, v jami Potočka zijalka, so odkrili sledove davnih ledenodobnih lovcev, kromanjoncev. Podolševi daje poseben pečat baročna cerkvica Svetega Duha z zanimivim reliefom svete Trojice, gotskim kelihom in še starejšim zvonom. V bližini je zanimiv 317 m vrtoglavi prepad, ¨Golarjev pekel¨. Podolševo povezuje cesta med Solčavo in Logarsko dolino, ki zaradi čudovitih razgledov na Savinjske Alpe upravičeno nosi ime Panoramska cesta. Nekaj posebnega je ob tej cesti izvir kisle vode. Voda je bogata z železom in ogljikovim dioksidom, zato ji pripisujejo zdravilno moč.

PO KRAJŠI PRIPRAVI ODHOD PROTI POTOČKI ZIJALKI S KRASNIM POGLEDOM NA KAMNIŠKO SAVINJSKE ALPE. ČEZ NEKAJ ČASA PA TUDI PREČKAMO NAVIDEZNO MEJO TER HODIMO KAKE POL URE PO AVSTRIJSKI STRANI, KJER NAS ŠE VEDNO PRIČAKA LEPO VREME. PO URI IN POL SMO ŽE PRI POTOČKI ZIJALKI, KJER SI JO OGLEDAMO TER POMALICAMO.

SEVEDA SE POLNI MOČI ZAGRIZEMO V HRIB, KJER NAS TAKOJ PRIČAKAJO JEKLENE VRVI IN KLINI, PA ŠE MALO ZAGRMELO JE. POČASI SE VZPENJAMO PROTI OLŠEVI KJER NAS MALO POŠPRICA DEŽ, TODA KMALU PRENEHA. VENDAR SPREMLJA NAS MEGLA. KAR NAENKRAT, PO DOBRIH TREH URAH SMO NA VRHU OLŠEVE 1929 m. NA NAŠE PRESENEČENJE SE MEGLA RAZKADI IN NAM USTVARI PRELEP POGLED NA NAŠO IN SOSEDNJO STRAN.


SEVEDA SE NA VRHU PO NAŠI STARI NAVADI SPET PODPREMO TER ODHOD V DOLINO JE ŽE SKORAJ NUJEN, KER SE SPET OBLAČI. MALO PO DEŽJU MALO PO ZMRZJENEMU SNEGU TER MEGLI KMALU POBEGNEMO VSEMU, TER SREČNO PRISPEMO V DOLINO – OPROSTITE DOLINO 1200m NAD MORJEM – DO TURISTIČNE KMETIJE ROGAR, KJER SE Z PRIJAZNIM LASTNIKOM DOGOVORIMO, DA LAHKO PRI NJIH POJEMO, KAR SMO PRINESLI V NAHRBTNIKIH. HMMM, SAME DOMAČE DOBROTE: ŠUNKA, SALAME, SIR, JAJCA, … POČUTILI SMO SE KOT DA SMO POSTREŽENI V NAJBOLJŠI RESTAVRACIJI NA SVETU. KER PA NAS JE NAŠ VODNIK BRANE SREČNO PRIPELJAL V DOLINO, NAS JE PRESENETIL ŠE Z NJEGOVO ŽLAHTNO KAPLJICO – VODNIŠKI CVIČEK ZAČINJEN Z PELINOM – KI POMAGA PRI ČREVESNIH KRČIH; PAČ NEKATERI SMO IMELI PROBLEME S SLABOSTJO. ZA TEM DEJANJEM SE JE PRIKAZALO SONCE VSEM PA TUDI VREME SE JE POPRAVILO.

 IMAM PREDLOG ZA DRUGIČ, MOGOČE PA BO POMAGALO, DA TO OPRAVIMO PRED POHODOM, HA HA.

OBENEM SE ZAHVALJUJEMO TUDI BRANETOVIMA POMOČNIKOMA JANEZU TER ALEŠU, KI SO BILI ZELO DOBRI V VODENJU. SEVEDA PA ZAHVALA TUDI VSEM NAM POHODNIKOM ZA PRIJETNO DRUŽBO. VSE SKUPAJ PA PONOVIMO NA POTI NA KREDARICO

Na koncu pa še skupinska slika……. 
DO NASLEDNJEGA VIDENJA PLANINSKI POZDRAV!

Peter in Darinka Medved.

Več fotografij najdete tukaj,
pa še tukaj!

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !