13.06.2011 ob 20:02

Vrhovi nad Konjščico

Pojdi na komentarje

Planinsko društvo Polž vabi na uživaški sprehod po razglednih grebenih nad Konjščico: Veliki Draški vrh, 2243m – Mali Draški vrh, 2132m – Viševnik, 2050m.

Prvi zbor in odhod: Višnja Gora, nedelja 19. junij ob 5.30 na parkirišču pri trgovini.
Drugi zbor in odhod: Ljubljana, nedelja 19. junij ob 5.45 na parkirišču pri trgovini Merkur na Rudniku.
Prevoz: osebni avtomobili.
Potrebna oprema: vremenu primerna obleka, priporočamo pohodne palice, čelada je obvezna.
Hrana in pijača: iz nahrbtnika, planinske koče ni.
Zahtevnost: tura je zahtevna in naporna; dolga od 7 do 8 ur.
Vodja pohoda: Branko Ilotič.
Rok za prijave: do petka 17. junija 2011, branko.ilotic@siol.net ali
070 836 493 (po 18. uri).

DOSTOP DO IZHODIŠČA
Z avtoceste Ljubljana – Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo proti Bledu. Na Bledu pa nas pri semaforju oznake za Pokljuko usmerijo desno. Naprej se peljemo skozi Gorje in mimo opuščenega smučišča Zatrnik do Rudnega polja na Pokljuki (veliko parkirišče, vojašnica in strelišče). Na desno se odcepi makadamska cesta, po kateri nadaljujemo do smučišča, kjer parkiramo (1375m).

OPIS POTI
Naprej nadaljujemo po cesti s katere se kmalu levo odcepi markirana pot proti Triglavu. Po nekaj minutah zmernega vzpona nas pot pripelje na gozdno cesto, kateri sledimo le nekaj metrov). Markirana pot se nato usmeri desno in se za krajši čas strmeje vzpne. Po desetih minutah strmina popusti, pot pa počasi preide na strma pobočja. Nekoliko naprej bomo levo pod nami opazili planino Konjščico. Naša pot se v začetku rahlo spušča potem pa ponovno prične vzpenjati n nas kmalu pripelje na razpotje, kjer se z leve priključi pot s planine Konjščica. Sledi še krajši vzpon in smo v dolinici imenovani Jezerce. Tu pot zavije levo in čaka nas strm vzpon na Studorski preval (1892m).

Parkirišče – Studorski preval: 1 ura in 45 minut.
Premagali bomo 517 višinski metrov vzpona.

Na Studorskem prevalu zapustimo markirano pot in jo uberem0 po grebenu na Veliki Draški vrh. V vznožni strmini nam je v napoto plantaža rušja in nekaj skal. Skozi rušje nam pomaga za silo shojena steza, skale pa zahtevajo nekaj naše spretnosti. Ko težave premagamo je hoja po razglednem grebenu velik užitek.

Studorski preval – Veliki Draški vrh: 1 ura in 15 minut.
Premagali bomo 351 višinskih metrov vzpona.

Z vrha sestopimo čez strmo vendar lahko prehodno vzhodno pobočje in znajdemo se na prelepih zelenicah sedla med Draškima vrhovoma (1950m). Pot nadaljujemo prečno po markirani poti čez strmo pobočje Malega Draškega vrha. Čez težavna mesta nam pomagajo jeklenice. Kmalu smo na Srenjskem prevalu (1959m), od koder se povzpnemo na Mali Draški vrh. Nadaljujemo levo po neoznačeni in slabše vidni poti, ki se začne vse strmeje vzpenjati po in ob neizraziti grapi. Pot se v spodnjem delu vzpenja nekoliko desno od grape, nato pa za kratek čas preide na njeno levo (smer vzpona) stran. Višje se grapa še strmeje vzpne, pot pa se začne izgubljati. Naprej se vzpenjamo kar po grapi strmo navzgor (previdno zaradi velike krušljivosti) in ob “poti” bomo opazili nekaj zelo starih in že povsem obledelih markacij. Po dobrih 20 minutah vzpona pa stopimo na prepaden greben, s katerega se nam odpre lep pogled na dolino Krme in vrhove, ki le to obdajajo. Od tu se povzpnemo na bližnji vzhodni vrh, do katerega nas loči nekaj metrov lažjega plezanja po izpostavljenem grebenu.

Veliki Draški vrh – Mali Draški vrh: 1 ura in 30 minut.
Premagali bomo 293 višinskih metrov spusta in 182 višinskih metrov vzpona.

Z vrha sestopimo po isti poti nazaj na Srenjski preval in od tam po severnem grebenu na Viševnik (2050m). S pijaznega travnatega temena s pogledom objamemo vso opravljeno pot, ki sploh ni od muh.

Mali Draški vrh – Viševnik: 1 ura.
Premagali bomo 173 višinskih metrov spusta in 91 višinskih metrov vzpona.

Z vrha Viševnika nas čaka le še spust po markirani poti do parkirišča. Pazljivost ne bo odveč saj je pot, še posebej ob mokrem vremenu, zelo spolzka.

Viševnik – parkirišče: 1 ura in 30 minut.
Premagali bomo 675 višinskih metrov spusta.

Tura je zahtevna in naporna, zato zahteva pripravljenost in izkušnje!

OPOZORILO:
S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene,
fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu in ima plačano letno članarino PZS.
Udeleženec je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodnika

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !