13.02.2013 ob 17:32

Vabimo vas na tradicionalni, jubilejni XX. pohod po Jurčičevi poti

Pojdi na komentarje

Lepo vabljeni na tradicionalni in obenem letos tudi jubilejni 20. Pohod po Jurčičevi poti, ki bo potekal v soboto, 2. marca 2013, s pričetkom v jutranjih urah (organizirani start je od 7.00 -10.00), v starem mestnem jedru v Višnji Gori. Tam vam bodo z dobrodošlico zaigrali glasbeniki stiške godbe, s kulturnim programom pa bomo obeležili 120-letnico obstoja Planinske zveze Slovenije. Proslava se prične ob 7.30.

Na 15 kilometrski poti, na kateri se udeležencem predstavita tako čudovita naravna kot tudi bogata kulturna dediščina, nas vseskozi spremljajo Jurčičeva prizorišča iz njegovih literarnih stvaritev. Na poti boste seznanjeni z turistično podobo Prijetno domače občine Ivančna Gorica oz. njenih turističnih znamenitosti. Pot iz Muljave je podaljšana še po šolski poti do Krke, ki jo je prehodil sam pisatelj Jurčič, tam pa bodo pohodnikom odprta vrata Krške jame.

Osrednja slovesnost bo potekala na Jurčičevi domačiji na Muljavi ob 11.30 uri, kjer vas bo slavnostno nagovoril župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, nagovorila pa vas bosta še predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik in predsednik Planinskega društva Polž Aleš Erjavec. Za dobro voljo vas bodo s svojo glasbo ogreli fantje iz skupine Orlek, poskrbljeno pa bo tudi za domačo ponudbo izdelkov na t.i. tržnici.

Start pohoda je v Višnji Gori, kjer pohodniki lahko pred Mestno hišo opravijo prvo žigosanje pohodnega dnevnika in poravnajo prijavnino 2€. V Višnji Gori bodo urejena parkirišča za osebna vozila in avtobuse. Avtobusna parkirišča bodo dodatno urejena še v Ivančni Gorici in na Muljavi, za ta parkirišča bodo redarji šoferjem avtobusov posredovali načrt poti do parkirišč. Prihod v Višnjo Goro je možen tudi z vlakom ali redno avtobusno linijo.

Opis poti:
Pot se v Višnji Gori začne strmo navkreber mimo Starega gradu grofov Višnjegorskih in vse do Polževega kjer je tudi najvišja točka pohoda (vrh Polževega, 630 m) in kjer hodite hkrati tudi po Gozdni učni poti. Pri Hotelu Polževo je možnost postanka za počitek in okrepčilo. Na voljo bo tudi zadostno število WC-jev. Že pred prihodom na Polževo pohodnike v Zavrtačah čaka drugo žigosanje, lahko pa se bodo ustavili tudi pri stojnici Društva podeželskih žena Ivanjščice. Po ogledu cerkvice sv. Duha na vrhu Polževega se pot samo še spušča proti Muljavi. Malo pred ciljem je čas za ogled še ene cerkvice sv. Janez Krstnika ali obisk stojnice muljavskega gasilskega društva.

Na cilju:
Na cilju pri Jurčičevi rojstni hiši pohodniki opravijo še zadnje, tretje žigosanje. Na Muljavi svoja vrata pohodnikom odpre Jurčičeva domačija. Poskrbljeno bo tudi za dobro okrepčilo. Pohodniki vabljeni na Muljavi tudi v cerkev Marijinega Vnebovzetja, ki se ponaša z obnovljenim baročnim oltarjem, tisti najzgodnejši oz. najvztrajnejši pa se lahko odpravijo še do Krke, kjer bo Krška jama ta dan za vse pohodnike odprla svoja vrata. Na Krki bo možen tudi ogled informacijsko-turistične pisarne v prostorih stare šole, ki jo je obiskoval tudi pisatelj Jurčič.

Za povratek iz Muljave proti Ivančni Gorici in Višnji Gori bo organiziran avtobusni prevoz, ki bo vozil od 11. do 16. Ure (brezplačen avtobus je možen samo z uradno prijavnino).
Organiziran bo tudi prevoz s Krke, izpred cerkve sv. Kozma in Damijana.

Vozni red avtobusov dobiti na startu.

Za dodatne informacije nas lahko kadarkoli pokličete na telefonsko mobilno številko 041-746-825 (g. Aleš Erjavec) ali 041-751-238 (g. Rok Kastelic).

V pričakovanju da se vidimo na pohodu, en lep planinski pozdrav !

  • Share/Bookmark


1 komentar

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !