19.04.2013 ob 15:50

Pojdite prek kraških goličav, med osamljene borove gozdičke pod zavetne skalne stene, da slišite, kaj šepeta Istra – če le odmevov ne bo preglasila burja.

Pojdi na komentarje

Lačna, 451m, Kuk, 498m, Veliki Gradež, 507m, in Vela Griža, 417m

                                 Proti vrhu Kuka. FOTO: Tadej Hočevar

Večinomo poti nas bodo spremljale široke travnate planjave. Območje po katerem bomo hodili, je poraščeno z nizkimi bori, bukovjem in hrasti. Med potjo je veliko zanimivosti, ki nas ne bodo kar tako spustile mimo: naravni most, jama, brezno, bunker, spodmoli… Z nekaj sreče bomo lahko občudovali tudi skalne golobe, ki so si v prepadnih spodmolih našli svoj dom. Krožno pot je uredilo in markiralo obalno planinsko društvo iz Kopra.

                                             Protipožarni zid

ZAHTEVNOST: Tehnično nezahtevna pot, zahteven je le krajši odsek pri spodmolih, kjer moramo s pomočjo jeklenic in skob preplezati skalni prag, potrebna je le kondicijska pripravljenost.

OPREMA: Običajna pohodniška oprema.

NADMORSKA VIŠINA: 507 metrov Veliki Gradež

VIŠINA IZHODIŠČA: 240 metrov

VIŠINSKA RAZLIKA: 1300 METROV

IZHODIŠČE: Vas Kubed (v ovinku zavijemo desno v vas in parkiramo avtomobile nasproti informativnih tabl) Avtocesto zapustimo na izvozu Črni Kal sledimo oznakam za Buzet - mejni prehod Sočerga. Kubed je prva vas ob cesti nad Rižansko dolino.

                                         Obrambni peterokoti stolp v Kubedu

KOČE: Planinskih koč na tem območju ni.

ČASI: Kubed-Lačna 45 minut

            Lačna – Krog 45 minut

            Krog-Dvori 2 uri

            Dvori-Sv. Kirik 1 ura

            Sv. Kirik-Lačna 2.30 ure

            Lačna-Kubed 30 min

            Skupaj 8-9 ur

                                                     KuK

ZEMLJEVIDA: Slovenska Istra, Čičarija, Brkini in Kras , planinska karta, 1:50.000, PZS; Primorje in Kras, izletniška karta, 1:50.000, Geodetski zavod Slovenije.

OPIS: Začetek poti se začne tako, da prečkamo strugo potoka in se po flišnih terasah povzpnemo na poraščen greben, ki mu sledimo do vrha Lačne (415 m). Razgled z nje je ob lepem vremenu zagotovljen, saj na vrhu stoji razgledni stolp. Pot se v nadaljevanju spusti ob protipožarnem zidu na sedlo med Lačno in Krogom. Kmalu pridemo do razpotja. Po poti, ki se odcepi se bomo vrnili. Prečimo krog in se po travnatem kolovozu povzpnemo na Kuk (498 m). Vrh z vpisno knjigo je nekaj metrov od kolovoza. nadaljujemo v jugovzhodni smeri proti velikem Gradežu (507 m), ki ga kolovoz prav tako obide. Nanj se lahko povzpnemo v nekaj minutah. V polkrogu prečimo širne planjave Ravnega Krasa. Napis ob poti nas opozori na bližnjo jamo. Pot se obrača proti jugozahodu. Skozi redko poraščena pobočja pridemo do ceste Moravž-Rakitovec, jo prečkamo in nadaljujemo proti Dvorom. Vasico obidemo po levi in dosežemo zapuščeno cesto Movraž-Mlini.

Sledi najzanimivejši del poti. S ceste se povzpnemo do naravnega mostu, ki je desno nad potjo in spodmolov.

Pod njimi prečimo do zavoja v desno ter se s pomočjo jeklenic in skob povzpnemo na greben kjer je vpisna knjiga. Preko škrapelj, ki so zelo značilne za naš visokogorski svet se povzpnemo do velikega Badina, nadaljujemo mimo bunkerja do cerkve Sv. Kirika. 

Po gebenu, bolje rečeno planoti se čez Gradec, Velo Grižo (417m) in Brgot se po kolovozu in stezi vrnemo proti Lačni. Po prečenju ceste Gračišče-Movraž še zagrizemo v zadnjo strmino in dosežemo jutranjo pot med Lačno in Krogom.

Če smo na Lačno prišli ob pravem času, lahko z razglednega stolpa na njej občudujemo ožarjeno kroglo, ki pada v morje. Po poti vzpona se vrnemo na izhodišče v Kubed.

Izlet bo 28.04.2013

Prvi zbor in odhod: Višnja Gora 28. aprila ob 7.00 na parkirišču pri trgovini.

Drugi zbor in odhod: Ljubljana,  ob 7.15 na parkirišču trgovine Merkur (trg. – ind. cona Rudnik).
Prevoz: Osebni avtomobili.
Hrana in pijača: Iz nahrbtnika.
Vodnik: Tadej Hočevar.
Rok za prijave: do petka, 26. aprila po telefonu, 041 563 067 (po 18 uri).

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !