14.07.2014 ob 08:38

Grintovec (2558m) skozi Gamsov skret

Pojdi na komentarje

Planinsko društvo Polž Višnja Gora vabi v soboto, 19. julija 2014 na vzpon na Grintovec skozi star pastirski prehod.

Prvi zbor in odhod: Višnja Gora, 19. julija ob 5.00 na parkirišču pri trgovini.
Drugi zbor in odhod: Ljubljana, 19. julija ob 5.15 na parkirišču trgovine Merkur (trg. – ind. cona Rudnik).
Prevoz: osebni avtomobili.
Potrebna oprema: vremenu primerna obleka, priporočamo pohodne palice; čelada obvezna, plezalni pas s samovarovalnim kompletom zaželen (opremo si lahko sposodite v društvu).
Hrana in pijača: iz nahrbtnika, v Cojzovi koči na Kokrskem sedlu.
Zahtevnost: celotna tura je tehnično in kondicijsko zelo zahtevna.
Vodja pohoda: Branko Ilotič.
Rok za prijave: do četrtka po e-pošti, branko.ilotic@guest.arnes.si ali telefonu, 070 836 493 (po 18 uri).

DOSTOP DO IZHODIŠČA
Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice. Od doma v Kamniški Bistrici z vožnjo nadaljujemo po gozdni cesti, ki nas višje pripelje do križišča, kjer nadaljujemo naravnost (desno Jermanca, izhodišče za Kamniško sedlo). Parkirali bomo malo niže od Žagane peči.

OPIS POTI
Od parkirišča nadaljujemo peš do spodnje postaje žičnice in še naprej po vedno slabši cesti. Kmalu se znajdemo na majhni jasi  v Koncu ali Pod Trato. Glavni kolovoz se tu obrne v desno, mi pa nadaljujemo v približno isti smeri po dobri lovski stezi. V nadaljevanju se kar nekaj časa vzpenjamo skozi gozd imenovan Črni les, levo ob spodnjem delu Malega Hudega grabna. Ko pridemo iz gozda, pot preči nekoliko strmejša pobočja v desno in nas pripelje na travnata pobočja. Sledi vzpon po travnatem terenu, ki nas pripelje pod ostenja Kogla. Tu bolje uhojena steza zavije levo proti steni, mi pa nadaljujemo rahlo desno po ozki stezici. Pot je na tem delu dokaj slabo vidna in poteka po levi strani hudournika po dolini navzgor. Za orientacijo nam lahko služi lepo viden slap omenjenega hudournika (običajno brez vode). Steza že nekoliko pred slapom zavije v levo in vstopi v steno. Tu postane pot zelo zahtevna in najprej moramo nekaj metrov splezati po skoraj navpičnem pobočju navzgor. Sledi vzpon po ozki zavarovani polici, ki preči pobočje v desno in nas pripelje na strma travnata pobočja. Kljub temu, da je polica zavarovana, pa je vzpon dokaj zahteven.  V nadaljevanju se še nekaj časa vzpenjamo po dokaj strmih travnatih pobočjih, nato pa postane pobočje postopno manj strmo in pot nas pripelje do nepričakovane klopce od katere je tudi zelo lep razgled na vse strani. V nadaljevanju se vzpenjamo po travnatem pobočju navzgor vse do markirane poti Kokrsko sedlo – Kamniško sedlo. Tu se usmerimo levo in sledimo označeni poti, ki nas v rahlih spustih in vzponih kmalu pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Grintovca in Skute (levo bivak 1 minuta) po razmeroma zložni poti, ki nas kmalu pripelje na naslednje razpotje. Tokrat nadaljujemo po levi poti (desno Skuta), ki nas naprej vodi čez kraški svet poln škrapelj in brezen. Naprej pazljivo sedimo markacijam, ki nas po krajšem vzponu pripeljejo do Mlinarskega sedla, kjer se nam priključi pot z Jezerskega. Nadaljujemo levo v smeri Grintovca (desno Dolgi hrbet in Skuta) po poti, ki postane tehnično zahtevna. Pot naprej nas vodi po in ob mestoma izpostavljenemu grebenu, nato pa preide na osojno stran grebena, kjer postane še nekoliko težja, a so nam v pomoč številna varovala. Pot, ki je v zgornjem delu izpostavljena padajočemu kamenju pa nas po približno 1 uri hoje od Mlinarskega sedla pripelje na vrh.

Premagali bomo dobrih 1700 m vzpona v približno 5. urah in pol.

Sestopili bomo čez Streho Grintovca na Kokrsko sedlo v uri in pol. Če bodo razmere obetavne bomo v Cojzovi koči prespali in se naslednji dan povzpeli na Kočno, drugače pa nas čaka le še sestop po udobni, označeni stezi do parkirišča. Čas sestopa približno 2 uri.

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !