3.03.2015 ob 08:42

VABILO na tradicionalni XXII. pohod po Jurčičevi poti

Pojdi na komentarje

Lepo vabljeni na tradicionalni 22. pohod po Jurčičevi poti, ki bo v soboto 7. 3. 2015 s pričetkom v jutranjih urah. Prijave in start bo med 7,00 in 10,00 uro v starem mestnem jedru v Višnji gori. V Višnji gori bodo urejena parkirišča za osebna vozila in avtobuse. Avtobusna parkirišča bodo dodatno urejena še v Ivančni Gorici in na Muljavi. Redarji bodo šoferjem avtobusov posredovali načrt poti do parkirišč. Prihod v Višnjo goro je možen tudi z vlakom ali rednimi avtobusi.

Pohod se bo začel v Višnji gori pred Mestno hišo, kjer bodo pohodniki opravili prvo žigosanje pohodnega dnevnika. Na 15 kilometrski poti, na kateri se udeležencem predstavita tako čudovita narava kot tudi bogata kulturna dediščina, nas vseskozi spremljajo prizorišča iz Jurčičevih literarnih stvaritev. Na poti boste seznanjeni s turistično podobo Prijetno domače občine Ivančna Gorica in njenih turističnih znamenitosti. Pot iz Muljave je podaljšana še do Krke po poti, po kateri je hodil tudi pisatelj Jurčič.

Osrednja slovesnost bo na Jurčičevi domačiji na Muljavi ob 11,30 uri, kjer vas bo nagovoril slavnostni govornik, predsednik Olimpijskega komiteja g. Bogdan Gabrovec. Pozdravili vas bodo še župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik in predsednik Planinskega društva Polž Aleš Erjavec.

Opis poti: Pot vodi iz Višnje gore, sprva strmo navkreber na Stari grad grofov Višnjegorskih, nato zložno po Gozdni učni poti do vasi Zavrtače. Tu bo drugo žigosanje pohodnih dnevnikov. Zložna pot se nadaljuje do hotela na Polževem, kjer bo možnost postanka za okrepčilo. Sledi strm vzpon na vrh Polževo (630 m), kar je najvišja točka pohoda. Po ogledu cerkvice sv. Duha bo le še prijeten spust mimo cerkvice sv. Janeza Krstnika na Muljavo. Ob poti bodo stojnice z okrepčili.

Na cilju: Pri Jurčičevi rojstni hiši bo še tretje žigosanje pohodnih dnevnikov. Na Muljavi bo pohodnikom odprla vrata Jurčičeva domačija. Poskrbljeno bo za dobro okrepčilo. Na Muljavi si bodo pohodniki lahko ogledali cerkev Marijinega Vnebovzetja, ki jo krasi obnovljen baročni oltar. Najbolj vztrajni se bodo lahko odpravili še do Krke, kjer bo za vse pohodnike imela Krška jama odprta svoja vrata. Na Krki bo možen ogled stare šole, ki jo je obiskoval Jurčič in kjer je tudi informacijsko-turistična pisarna.
Za povratek iz Muljave proti Ivančni Gorici in Višnji Gori bo organiziran avtobusni prevoz, ki bo vozil od 11. do 16. ure. Organiziran bo tudi prevoz s Krke, izpred cerkve sv. Kozma in Damijana. Brezplačen prevoz z avtobusom je možno koristiti samo v primeru plačila prijavnine.
Vozni red avtobusov bo objavljen na startu.

Za dodatne informacije nas lahko kadarkoli pokličete na telefonsko številko
041 746 825 – Aleš Erjavec in 031 321 716 – Janez Čebular.

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !