25.11.2015 ob 09:36

Velika planina (Gradišče), 1666 m, čez Dolski graben

Pojdi na komentarje

Planinsko društvo Polž Višnja Gora vabi v nedeljo, 29. novembra 2015 na Veliko planino (Gradišče), 1666 m, čez Dolski graben.

Planoto Velike planine na zahodu omejuje globoka dolina Kamniške Bistrice. Vsi pristopi na Veliko planino iz nje so dokaj strmi in naporni in le eden je označen z markacijami, ostali pa peljejo po lovskih stezah in poteh. Seveda je najlažje priti gor z gondolsko žičnico, ki jo planinci pogosto uporabljajo vsaj za eno smer, po navadi navzgor, če pa vas bolijo kolena pri hoji navzdol, lahko tudi obratno. Vsekakor pa nudi Velika planina veliko vsega: od lepe narave in čudovitih razgledov na gorsko verigo Grintovcev do kulturne in naravne dediščine.

Zahtevnost: Pot je dobro označena in ni zahtevna. Nekaj orientacijskih težav je možnih v megli.
Oprema: Običajna pohodniška oprema, zimska oblačila, čelna svetilka, priporočljive so pohodne palice, žabice, mini dereze, gamaše.

Višina: 1666 m
Višina izhodišča: 540 m
Višinska razlika: 1126 m
Izhodišče: Spodnja postaja gondolske žičnice v dolini Kamniške Bistrice. Iz Kamnika peljemo v smer Kamniške Bistrice do Stahovice, kjer zavijemo levo v dolino Kamniške Bistrice (oznaka). Po nekaj kilometrih je pri spodnji postaji gondolske žičnice na Veliko planino desno ob cesti veliko parkirišče.
WGS84: 46,306065, 14,608958.
Koče: Domžalski dom, 1534 m; Črnuški dom, 1526 m; Jarški dom, 1520 m.

Časi: Izhodišče–Dol 2 uri
Dol–Gradišče l ura
Gradišče–Marija Snežna 10 min
Marija Snežna–Dol 45 min
Dol–izhodišče 1.30 ure
Skupaj 5.30 ure + postanki za malico
Sezona: Vse leto. V globokem snegu je pot zamudna in naporna.
Zemljevida: Grintovci, 1 : 25.000; Kamniško-Savinjske Alpe, 1 : 50.000

Opis: S parkirišča gremo po makadamski cesti proti gostišču Kraljev hrib. Tu levo po stezi skozi gozd do spodnjega dela Dolskega grabna. Sprva zložno, nato vse bolj strmo nadaljujemo ob potoku Dolskega grabna skozi gozd v ključih navzgor. V zgornjem delu se graben zoži, pot vodi pod stenami, kjer smo izpostavljeni padajočemu kamenju. Iz grabna zavijemo levo (zelo strmo) navzgor na rob planote, kjer strmina popusti. Na gozdni cesti zavijemo desno in kmalu se gozd umakne travnatim pašnikom planine Dol (1308 m). Na označenem razpotju pri pastirskih bajtah zavijemo desno navzgor v gozd, ki višje postaja vse redkejši. Po pol ure od planine Dol pridemo na planino Konjščica (1505 m). Nadaljujemo skozi gozd na čistino, čez valovit travnat kraški svet do gozdne ceste in do križišča poti Za Gradiščem (1617 m). Gremo desno v smeri gostišča Zeleni rob (levo pastirsko naselje Velika planina in koče na Mali planini) in že po 50 m nas kažipot usmeri navzgor na strm kolovoz mimo številnih pastirsko-počitniških hišic. Pot se kmalu položi in nas pripelje na travnato izravnavo Gradišče, kjer je zgornja postaja dvosedežnice. Vrh je oblikovan v obliki kraterja. Njegov najvišji rob na jugu je obenem tudi najvišja točka Velike planine. Na njem so razgledna plošča, klop in vpisna skrinjica z žigom.

Sestop: Sestopimo na vzhodno stran do pastirskega naselja Velika planina, kjer sta Marijina cerkev in Preskarjev muzej. Če imamo čas, lahko turo podaljšamo še do katere od treh planinskih koč na Mali planini (20 do 30 minut v eno smer), sicer pa gremo po poti pod vrhom mimo kraških udornic Mala in Velika Vetrnica do križišča Za Gradiščem in nazaj po poti vzpona na izhodišče.

VODI: Hočevar Tadej vodnik PZS
ODHOD: Ob 7 Višnja Gora (pred vrtcem), 7:15 Ljubljana (trgovina mömax Rudnik)
PREVOZ: Osebni avtomobili.
PRIJAVE: V soboto 28.11.2015
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Tadej Hočevar – 041 563 067

P.S.
Od 3.11.2015 bodo potekala vzdrževalna dela na nihalki, zato žičniške naprave na planini ne bodo obratovale, predvidoma do konca novembra.

VABLJENI!

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !