14.11.2016 ob 15:06

Dovška Baba (1891 m)

Pojdi na komentarje

VABILO Dovška Baba (1891 m)
Datum izleta: nedelja, 20. 11. 2016
Dostop do izhodišča:

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore, a le do vasi Dovje pri Mojstrani. Tu zavijemo desno (smer Dovje) in cesta nas hitro pripelje v omenjeno vas od koder nadaljujemo v smeri Dovške Babe. Cesta nas že kmalu za vasjo pripelje na križišče, kjer nadaljujemo po desni cesti (ostro levo Kepa in Borovje). Naprej se peljemo kar nekaj časa do naslednjega križišča, kjer zavijemo ostro levo v smeri Dovške Babe (naravnost Plavški Rovt). Tej cesti, ki nas nato vodi mimo travnatih senožeti imenovanih Ravne (nekaj počitniških hišic) sledimo do rampe, ki prepoveduje nadaljnjo vožnjo. Parkiramo lahko že nekoliko nižje na enem od parkirišč ob cesti (z Dovjega do izhodišča je približno 6,5 km).

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo po cesti ob kateri smo parkirali. Cesta, ki se zmerno vzpenja in nas pelje mimo rampe pa se višje položi in nas pripelje na manjše sedelce med Belo pečjo na levi in Dovško Babo na desni. Cesta tu zavije desno in nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do mesta, kjer se levo navzgor odcepi markirana peš pot.
Nadaljujemo po cesti, ki v zmernem vzponu preči pobočja proti vzhodu. Po približno uri hoje od izhodišča pa cesta naredi oster levi ovinek in se po nadaljnjih 15 minutah hoje povzpne do koče na planini Dovška Rožca.
S planine nadaljujemo naravnost navzgor proti severovzhodu po lepo vidni, a slabše markirani poti, ki se začne vzpenjati po vse bolj razglednem pobočju Dovške Babe. Prijetna pot, ki se vzpenja ob robu razglednega stranskega grebena se višje položi in zavije rahlo v desno, kjer stopimo na glavni greben Karavank. Tu pred seboj zagledamo nič kaj kompakten vrh Dovške Babe, katerega dosežemo po manj kot 5 minutah nadaljnje hoje.
Izhodišče – planina Dovška Rožca 1:30, planina Dovška Rožca – Dovška Baba 40 minut.
Skupaj s postanki 4-5 ur. V primeru slabega vremena ali padavin konec tedna bo izlet prestavljen na naslednji termin.
Oprema: Običajna zimska pohodniška oprema, lučka za na glavo, priporočljive so pohodne palice, gamaše, žabice, mini dereze.

Koče: Dovška rožca zaprta. Malica iz nahrbtnika.
VODI: Hočevar Tadej vodnik PZS
ODHOD: Ob 7 Višnja Gora (pred vrtcem), 7:15 Ljubljana (trgovina mömax Rudnik)
PREVOZ: Osebni avtomobili.
PRIJAVE: Do sobote 19.11.2016
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Tadej Hočevar – 041 563 067

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !