23.02.2017 ob 12:20

24. Pohod po Jurčičevi poti

Pojdi na komentarje

Start pohoda je med 7. in 10. uro zjutraj v Višnji Gori, kjer pohodniki poravnajo startnino in pred Mestno hišo opravijo prvo žigosanje pohodnega dnevnika. Cena startnine znaša 3 evre. Žigosanje izvaja domače Planinsko društvo Polž Višnja Gora, ki je tudi skrbnik Jurčičeve poti.

V Višnji Gori so urejena parkirišča za osebna vozila in avtobuse. Avtobusna parkirišča so dodatno urejena še v Ivančni Gorici in na Muljavi, za ta parkirišča redarji voznikom avtobusov posredujejo načrt poti do parkirišč. Prihod v Višnjo Goro je možen tudi z redno avtobusno linijo (glej vozni red) ali vlakom.

V letošnjem letu je prihod v Višnjo Goro zopet mogoč tudi z BREZPLAČNIM IZREDNIM VLAKOM PRIJETNO DOMAČE!

Poseben brezplačni vlak pohodnike v Višnjo Goro pripelje tako iz Ljubljane, kot iz Novega mesta – postaja Bršljin. Iz Ljubljane in Novega mesta je načrtovan odhod v zgodnjih jutranjih urah, s prihodom v Višnjo Goro okrog 8,00 ure zjutraj. Vožnja vlaka je za udeležence Jurčičevega pohoda brezplačna! OBVEZNE PRIJAVE na elektronski naslov turizem@ivancna-gorica.si ali telefon 041 437 382, vsak delovni dan od 8,00 do 15,00 ure!

VOZNI RED BREZPLAČNEGA VLAKA PRIJETNO DOMAČE (spremembe so še mogoče, zato spremljajte objave v dneh pred pohodom):

Prihod: Ljubljana – Višnja Gora

Odhod: Ivančna Gorica – Ljubljana

Postaja prihod odhod
Ljubljana 7:10 15:17
Ljubljana-Vodmat 7:13 15:14
Ljubljana Rakovnik 7:17 15:10
Škofljica 7:25 15:02
Šmarje Sap 7:32 14:55
Grosuplje 7:42 14:50
Mlačevo 7:46 14:46
Žalna 7:49 14:43
Višnja Gora 7:54 14:37
Ivančna Gorica 14:30

Prihod: Novo Mesto (Bršljin) – Višnja Gora

Odhod: Ivančna Gorica – Novo Mesto

POSTAJA prihod odhod
Novo mesto 7:05 15:18
Hudo 7:09 15:14
Mirna Peč 7:17 15:07
Pon.na Dol. 7:23 15:01
Trebnje 7:27 14:57
Štefan 7:30 14:54
Velika Loka 7:33 14:51
Šentlovrenc 7:37 14:47
Gaber 7:40 14:44
Radohocva vas 7:45 14:38
Šentvid pri Stični 7:48 14:36
Ivančna Gorica 7:56 14:32
Višnja Gora 8:00

Opis poti

Pot se v Višnji Gori začne strmo navkreber mimo Starega gradu grofov Višnjegorskih in vse do Polževega kjer je tudi najvišja točka pohoda (vrh Polževega, 630 m). Pri Hotelu Polževo je možnost postanka za počitek in okrepčilo. Na voljo je tudi zadostno število WC-jev. Že pred prihodom na Polževo pohodnike v Zavrtačah čaka drugo žigosanje, lahko pa se ustavijo tudi pri stojnicah domačih društev in turističnih ponudnikov.Po ogledu cerkvice sv. Duha na vrhu Polževega se pot samo še spušča proti Muljavi. Malo pred Muljavo je čas za ogled še cerkvice sv. Janez Krstnika.Pohodniki vabljeni na Muljavi tudi v cerkev Marijinega Vnebovzetja, ki se ponaša z obnovljenim baročnim oltarjem, tisti najzgodnejši oz. najvztrajnejši pa se lahko odpravijo še do Krke, kjer bo Krška jama ta dan za vse pohodnike odprla svoja vrata. Pohodnikom je Jamarski klub Krka pripravil prikaz vrvne tehnike in raziskovanja podzemlja, Turistično društvo Krka pa bo poskrbelo za okrepčilo. Na cilju pri Jurčičevi rojstni hiši pohodniki opravijo še zadnje, tretje žigosanje. Na Muljavi svoja vrata pohodnikom odpre Jurčičeva domačija. Poskrbljeno bo tudi za dobro okrepčilo, lokalni ponudniki pa se bodo predstavili na stojnicah.

Za povratek iz Muljave proti Ivančni Gorici in Višnji Gori je organiziran avtobusni prevoz od 11. do 16. ure. Organiziran je tudi prevoz s Krke, izpred cerkve sv. Kozma in Damijana. Prevoz je vštet v plačilo startnine na začetku poti v Višnji Gori. Možno je tudi plačilo avtobusne vozovnice na Muljavi ali na Krki, vendar je tam cena nekoliko višja.

Dodatne informacije so vam na voljo na telefonski številkah: 041 746 825 in 041 437 382 ter na elektronskem naslovu info@prijetnodomace.sizanimivosti

Zamisel o Jurčičevi poti (JP), ki bi pohodnike popeljala iz Višnje Gore do Muljave, se je porodila ob 150-letnici rojstva našega prvega romanopisca. Pot je namreč podobna pisateljevi poti v šolo iz Muljave v Višnjo Goro potem, ko ga je oče prešolal iz Krške šole. Dežela Desetega brata tradicionalno na prvo soboto v marcu vabi po 15 kilometrov dolgi poti, na kateri se udeležencem predstavita tako čudovita naravna kot tudi bogata kulturna dediščina. Ob poti nas vseskozi spremljajo Jurčičeva prizorišča njegovih literarnih stvaritev. Leta 1998 je bila pot, ki brez postankov traja dobre tri ure, podaljšana še za 4 kilometre s šolsko potjo od Muljave do Krke.Srednjeveško mestno jedro Višnje Gore je tradicionalna izhodiščna točka pohoda. Mimo cerkve Sv. Ane s cehovskimi oltarji in mestnega trga z Valvasorjevim vodnjakom (1872) se vzpnemo do razvalin Starega gradu, nekdaj imenovanega Turn (508 m). Ta je bil v 11. stoletju prebivališče grofov Višnjegorskih.Od gradu zavijemo k vasici Pristava (550 m), pot nas popelje levo k vasi Zavrtače. Po dobrem kilometru hoje pridemo na Polževo. Na vrhu planote pritegne pogled cerkvica Sv. Duha (630 m) z zanimivim gotskim portalom.Na poti do vasi Male Vrhe (517 m) se nam razkriva razgled po dolenjskih dolinah, v lepem vremenu pa v daljavi lahko vidimo tudi Julijce, Karavanke in Kamniške Alpe ter Krim, Snežnik, Kum in Trdinov vrh. Iz vasi Male Vrhe zavijemo proti vzhodu, pot nas vodi mimo gradu Roje. Tam se je odvijala Jurčičeva povest Grad Rojinje. Od samega gradu pa so danes ostale le še komaj vidne razvaline. Od gradu Roje se strmo spustimo do kmetije Kaščarjevih, ki stoji nedaleč od gradu Kravjek, nekoč imenovanem Weineck, Josip Jurčič pa si je v Desetem bratu zanj izmislil ime Slemenice. Grad listine prvič omenjajo leta 1243. Pot nas popelje mimo cerkve Sv. Janeza Krstnika, kjer si je vredno ogledati nagrobnik viteza Foedransberga, ki naj bi bil eden zadnjih lastnikov gradu Kravjek. Od gradu mimo vasi Oslica mine pot v dobrih dvajsetih minutah in že nas pozdravi Jurčičeva domačija na Muljavi. Domačija Josipa Jurčiča je svet kulturne dediščine in izvirne domačnosti. Razvila se je v pravi etnografski muzej na prostem, ki ga vsako leto obišče več kot 15 tisoč ljudi. Posebno privlačnost daje domačiji Letno gledališče na prostem, kjer domača gledališka skupina vsako leto uprizori eno od Jurčičevih del. Na Muljavi si lahko ogledamo še poznogotsko cerkvico Marijinega Vnebovzetja, ki je znana po zlatem baročnem oltarju in freskah Janeza Ljubljanskega iz sredine 15. stoletja.

Šolska pot (ŠP) – razširjena Jurčičeva pot po NOVI TRASI!

Z Muljave lahko nadaljujemo pot proti Krki, kjer je Jurčič začel »guliti šolske klopi«. Letos je za pohodnike, ki se odločijo za pot do Krke in nazaj na Muljavo na novo začtana pot, ki se proti Krki odcepi že v vasi Oslica tik pred Muljavo. Tam bo pohodnike na križpotju o novosti obveščala tudi tabla z vrisano potjo. Pot vodi od Oslice skozi gozd za vasjo Potok do Znojil in nato po stezi med rebrijo do Trebnje Gorice in naprej do izvira Krke, kjer v podzemlje vabi znamenita Krška jama. Krška jama bo na dan pohoda ODPRTA ZA OBISKOVALCE. Pot poteka naprej skozi vas Gradiček do samega središča vasi. Od tam pot vodi proti mostu čez reko Krko (le 100m naprej se nahaja tudi Družbeni dom Krka) in nato zavije levo ter pohodnike pospremi nazaj do Znojil in nato do vasi Potok ter končno na cilj na Muljavi. Sklepna prireditev ob zaključku pohoda, kot vsako leto, poteka v naravnem amfiteatru muzeja na prostem Jurčičeva domačija na Muljavi.

PRIJAZNO VABLJENI!

Prijetno domače – Občina Ivančna Gorica

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !