14.09.2018 ob 08:19

Koroška, planinski tabor PD Polž 2018

Pojdi na komentarje


Letošnji planinski tabor je bil izveden na Koroškem, od 14. do 17. avgusta. Udeležilo se ga je 43 članov, od najmlajših do starejših. Nastanjeni smo bili v Otiškem vrhu, v občini v občini Dravograd.
V prejšnjih stoletjih je bila Koroška ena najstarejših slovenskih industrijskih regij. Ravne na Koroškem, Mežica, Črna na Koroškem in Dravograd so bogate po kulturni krajni, sakralnih spomenikih, tradiciji ustvarjanja, tehniški dediščini, muzejih, pohodništvu in kolesarjenju. Za kratek čas smo v tem bogastvu uživali tudi mi.

Prvi dan – Peca čez Jakobe, 2126 m

Pot je potekala po kolovozu, kjer smo dosegli Dom na Peci. Spotoma smo si ogledali votlino kralja Matjaža. Legenda pravi, da so kralj in vojščaki bežali pred turško vojsko. Ko je bežal pred njimi, se mu je odprla skala v gori Peca in jim ponudila zavetišče. Pravijo, da je tam zaspal in čaka, da se mu bo brada devetkrat odvila okoli mize za katero spi.

Od Doma na Peci smo nadaljevali do razpotja na razglednem sedlu, od koder je del skupine nadaljeval po nezahtevni poti, drugi del pa po zelo zahtevni, tehnično varovani plezalni poti. Slednja v začetku poteka po gozdu, a je bilo kmalu potrebno poprijeti za prva varovala. Hodili smo med ruševjem in prečili pobočja Male Pece. Sledilo je nekaj izpostavljenih prečenj ter nato strm vzpon ob jeklenici, kjer smo prešli v pobočje poraščeno z ruševjem in na vrh. Peca je najvzhodnejši dvatisočak v Sloveniji. Njeno vršno zgradbo sestavlja več vrhov, najvišji vrh 2126 m visoka Kordeževa glava je planotasta, porasla pretežno s travo in nizkim ruševjem. Tu poteka naravna meja med Slovenijo in Avstrijo.

Rimski vrelec in Ivarčko jezero

Na poti domov smo se ustavili pri Rimskem vrelcu v Kotljah, kjer je izvir naravne mineralne vode, izjemno bogate z železom, kar se lepo vidi tudi po oblogah na skalah, kamor voda pada. Ustavili smo se tudi ob Ivarčkem jezeru, ki se nahaja v čudoviti gozdnati pokrajini.

Drugi dan – Uršlja gora, 1699 m

Podali smo se na najvišjo točko Raven na Koroškem, na Uršljo goro, kjer vzbuja zanimanje druga najvišje ležeča cerkev v Sloveniji, sv. Uršula, zgrajena na višini 1696 m, in najvišje ležeči slovenski čebelnjak, ki so ga odprli v mesecu avgustu. Ravno tu v razredčenem gozdu macesna ima domovanje ogrožen divji petelin. Ob prihodu na goro se ponuja lep razgled na Mežiško, Mislinjsko, Šaleško in Dravsko dolino.

Rudnik Mežica
Popoldan smo se odpravili v podzemlje Pece, v rudnik Mežica, ki ima preko 800 kilometrov rovov, vse do Frankfurta in je skoraj votla do višine 2060 m. Globoko pod zemljo so do leta 1994 kopali svinčevo in cinkovo rudo. S pravim rudarskim vlakom smo se po 3,5 km dolgem Glančnikovem rovu odpeljali do revirja Moring. Vožnja je bila nepozabno doživetje. 600 m pod površjem, v izjemnih podzemnih prostorih smo prisluhnili zgodbam o delu in življenju rudarjev skozi stoletja ter na prehojeni 1,5 km poti spoznali, kako so se spreminjale njihove delovne metode in strojna oprema, ki so jo uporabljali.  Tam v popolni temi vladajo škratje. Za trenutek smo obstali, prisluhnili in v kotu temnega rova zaslišali »Perkmandelca«.
Tretji dan – Najberž – Walter Mory Klettersteig
Zapeljali smo se v Avstrijo, do Bistrice pri Pliberku, sprehodili smo se do spodnje postaje krožno-kabinske žičnice, ki nas je peljala do vrha na 1712 m. Nadaljevali smo po kolovozu, nato v strnjen gozd. Pod strmimi pobočji Pece se začne plezalna pot imenovana Walter Mory. Opremili smo se s čelado, plezalnim pasom in kompletom za samovarovanje. Plezalna pot se v začetku prečno vzpne čez skalnato pobočje, sledila je bolj položna pot, nato je manj strmo prečenje ob kratki grapi. Na vrhu grape postane pot za kratek čas manj zahtevna in nas pripelje do razpotja. Nadaljevali smo desno po težji poti. Pot se tu skoraj navpično vzpne, v pomoč so nam bile številne skobe. Sledil je strm vzpon ob jeklenici do razglede točke.
Narava na Koroškem je čudovita, saj sodi med najbolj hribovite slovenske pokrajine, tu je veliko ovinkastih cest in gozdov, z razvejano mrežno gorskih cest in poti, ki nudijo raznovrstne možnosti raziskovanj za kolesarjenje in doživljanje edinstvene pokrajine med Alpami in reko Dravo, med gorami na gore, ali kar skozi njih. Pristna sožitja slapov in jezer so pravi balzam za telo. Hvala predsedniku Alešu in njegovim vodnikom za organizacijo, vodenje in doživet tabor.
Anica Košak, PD Polž

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !