6.01.2020 ob 14:48

Vabilo na izlet Begunjščica čez Zelenico (2060m)

Pojdi na komentarje

Planinsko društvo Polž Višnja Gora vabi na izlet.

ODHOD: V soboto 11.01.2020 ob 7:00 Višnja Gora (pred vrtcem), 7:15 Ljubljana Dolgi most Vič
PREVOZ: osebni avtomobili
ROK PRIJAVE: do petka 10.01.2020
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Tadej Hočevar 041 563 067

Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana – Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj in cesti naprej sledimo do mejnega prehoda. Le nekaj metrov pred mejnim prehodom pa nas oznake za Zelenico usmerijo levo in cesta nas po nekaj 10 metrih nadaljnje vožnje pripelje na parkirišče pod smučarskim centrom Zelenica.

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo na peš pot v smeri Zelenice, Vrtače in Stola. Kolovozna pot, ki poteka po levi strani smučarske proge, nas po približno 15 minutah zmernega vzpona skozi gozd pripelje do prej omenjene proge ob kateri se nato vzpenjamo. Pot, ki nam nudi lepe poglede na obsežna melišča Begunjščice na levi in greben Ljubeljščice na desni nas nato v rahlem vzponu pripelje do koče na Vrtači.
Od koče nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se počasi obrne rahlo v levo in nas po krajšem prečnem vzponu pripelje v pas rušja. Naprej se pot za krajši čas strmeje vzpne in nas nato pripelje na kolovoz (transportno reševalna cesta), kateremu nato v zmernem vzponu sledimo do planinskega doma na Zelenici.

Od doma nadaljujemo levo v smeri Begunjščice in Roblekovega doma po poti, ki nas skozi pas gozda in rušja pripelje pod melišča Begunjščice. Na drugi strani melišča, čez katerega vodi lepo speljana pot, pridemo v pas rušja. Tu se začnemo strmeje vzpenjati po poti, ki nam nudi lepe razglede na okoliške vrhove. Na vrhu vzpona, ki traja približno 20 minut, stopimo na izrazit stranski greben Begunjščice. Pot naprej preči razmeroma strma pobočja, za katerimi po krajšem spustu stopimo na obsežno melišče Smokuškega plazu. Sledi prečenje omenjenega melišča, pot pa nato ponovno preide na strma pobočja. Sledi prečni vzpon po pobočjih, ki so deloma porasla z rušjem. Na tem delu naletimo na kratek, rahlo težji prehod, čez katerega nam pomaga jeklenica, ki pa pride do izraza, ko je pot vlažna in mokra. Občasno nekoliko bolj strma pot, nas nato ob vse lepših razgledih pripelje na glavni greben Begunjščice, kjer naletimo na še eno v suhem komaj potrebno jeklenico. Sledi nekaj korakov dolg spust in pot nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo levo navzgor v smeri Velikega vrha na Begunjščici. Pot naprej se prečno vzpenja, po mestoma precej strmih južnih pobočjih Begunjščice. Prečna pot, ki nam nudi lepe razglede na Gorenjsko pa ima v zgornjem delu večje število orientacijskih zank. Zaradi velikega števila pohodnikov in ovc so v zgornjem delu nastale številne stezice, ki nas lahko hitro speljejo s prave poti. Da ne bi zašli, kar se lahko v megli hitro zgodi se držimo leve (zgornje) sicer zelo slabo markirane poti. Pot, ki je v mokrem tudi nevarna za zdrs, pa nas nato le pripelje na razgleden vrh.
Ljubelj – Zelenica 1:20, Zelenica – Begunjščica 2:30.
Skupaj hoje s postanki 8-9 ur
SESTOP: Sestopimo po isti poti.
MALICA: Iz nahrbtnika ali v koči na Zelenici.
OPREMA: Zimska oblačila, pohodne palice, čelna svetilka, derezice.
ZEMLJEVID: Karavanke – osrednji del 1:50.000
Zaradi kratkega dneva in nepredvidljivih zimskih razmer se lahko tura skrajša.
Vabljeni.
PD POLŽ

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !