26.07.2021 ob 10:18

DVODNEVNA PLANINSKA TURA – OJSTRICA IN KROFIČKA

Pojdi na komentarje

PD Polž vas vabi na dvodnevno planinsko turo na Ojstrico in Krofičko, 31.7. – 1. 8. 2021.

Prvi zbor in odhod: Višnja Gora, 31. julij ob 6.00 na parkirišču pri trgovini.
Drugi zbor in odhod: Ljubljana, 31. julij ob 6.15 na parkirišču trgovine Mommax (trg. – ind. cona Rudnik).
Prevoz: osebni avtomobili.
Prenočišče: Koča na Klemenči jami pod Ojstrico.
Potrebna oprema: vremenu primerna obleka, priporočamo pohodne palice; čelada obvezna, plezalni pas s samovarovalnim kompletom zaželen (opremo si lahko sposodite v društvu).
Hrana in pijača: iz nahrbtnika oziroma v Koči na Klemenči jami.
Zahtevnost: celotna tura je tehnično in kondicijsko zahtevna do zelo zahtevna.
Vodja pohoda: Branko Ilotič
Rok za prijave: do četrtka, 29. julija 2021 po e-pošti, branko.ilotic@guest.arnes.si ali telefonu, 070 836 493 (po 18. uri).

OPIS POTI

1. dan
Zapeljemo se v Luče (čez Kranjski rak) in naprej proti Logarski dolini. Parkiramo na parkirišču v bližini penziona Na razpotju (770 m).
S parkirišča odidemo v smeri Klemenče jame. Pot nas kmalu pripelje na strma pobočja, kjer nam preko izpostavljenih delov pomagajo jeklenice, vodi nas skozi predor, po »kurji lojtrci« in kmalu nas pripelje iz gozda. Sledi le še krajši vzpon po travnatem pobočju do koče na Klemenči jami (1208 m). Od parkirišča Na razpotju do koče 1h30. Pot ni zahtevna.
Po krajšem počitku od koče nadaljujemo levo v smeri Krofičke in Strelovca po poti, ki gre v gozd in nas po 10 minutah zmernega vzpona pripelje do macesna katerega obseg na višini 130 cm znaša 464 cm, premer pa 147 cm. Pri macesnu markirana pot zavije levo in le malo naprej preči jaso, ki je v poletnem času polna cvetja. Naprej gre pot v gozd in se vzpenja po lepo nadelani poti. Ko počasi prehajamo iz gozda na z grmičevjem porasla pobočja, postaja pot vse bolj strma. Ko se povzpnemo nad gozdno mejo nam na tehnično bolj zahtevnih delih pomagajo varovala ki nam olajšajo pot do vrha. Od koče na vrh Krofičke (2083 m) 3h30. Pot je zahtevna.
Po isti poti se bomo vrnili do Koče na Klemenči jami, kjer bomo prespali in nabirali moči za naslednji dan.

Prvi dan bomo premagali 1313 m nadmorske višine vzpona in 875 m spusta. Tura bo dolga 7 – 8 ur.

2. dan
Po zajtrku se bomo po zelo zahtevni Kopinškovi poti odpravili na Ojstrico. Pot, ki se v začetku zmerno do strmo vzpenja skozi gozd nas višje pripelje na razgledna, z rušjem in posameznimi macesni porasla pobočja, s katerih se nam odpre lep pogled proti severni steni Ojstrice. Sledi še nekaj minut hoje in pot nas pripelje na drugo stran grebena (Škrbina 1800m). Na Škrbini pot zavije v desno in nas ob prečenju strmih pobočij nad Robanovim kotom pripelje do prvih jeklenic na poti. Tukaj se pot dokaj strmo vzpne nato pa spet sledi nekaj manj strmo prečenje. Na vseh tehnično zahtevnih mestih nam pomagajo klini in jeklenice. Pod vrhom nas čaka še prečenje dokaj strmega melišča. Nato pa pot zavije v levo, se vzpne ob jeklenici in nato sledi še nekaj lažjega plezanja proti vrhu. Od Koče na Klemenči jami na vrh Ojstrice (2350 m) 4h. Pot je zelo zahtevna in ni za vrtoglave.
Nazaj do Koče na Klemenči jami bomo sestopili po tehnično lažji vendar še vedno zahtevni poti čez Škarje. Sestop: 3h.
Po počitku bomo sestopili v dolino, kjer smo parkirali avtomobile. 1h15. Pot ni zahtevna.

Drugi dan bomo premagali 1142 m nadmorske višine vzpona in 1580 m spusta. Tura bo dolga dolga 8 – 10 ur.

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !