30.08.2022 ob 05:21

PD POLŽ VABI NA KALŠKI GREBEN 2224m IN KALŠKO GORO 2047m

Pojdi na komentarje

DATUM: sobota 03.09.2022

ZBOR: 6.00 vrtec Višnja gora

6.15  momax Lj- Rudnik

Opis gore:
Kalški greben je 2224 m visok vrh in je s svojo višino tudi najvišji vrh istoimenskega grebena. Z vrha, na katerem se nahaja vpisna skrinjica in žig, se nam odpre lep razgled na osrednje Grintovce ter vrhove nad dolinama Kamniške Bistrice in Kokre. Ob lepem vremenu pa razgled seže vse od Ljubljane, preko Gorenjske do najvišjih vrhov Julijskih Alp.

Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice. Od doma v Kamniški Bistrici z vožnjo nadaljujemo po gozdni cesti, ki nas višje pripelje do križišča, kjer nadaljujemo naravnost (desno Jermanca, izhodišče za Kamniško sedlo). Cesta nas nato mimo Žagane peči pripelje do parkirišča pri spodnji postaji tovorne žičnice na Kokrsko sedlo.

Izhodišče: V Koncu (900 m)
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1324 m
Višinska razlika po poti: 1324 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje, pohodne palice, dobri pohodni čevlji
PREVOZ: z avtomobili
HRANA IN PIJAČA: z nahrbtnika ter Cojzova koča na Kokerskem sedlu 1793m
SKUPNI ČAS HOJE: 8-9 ur z postanki
Opis poti:
S parkirišča pri tovorni žičnici se usmerimo na peš pot v smeri Kokrskega sedla in Grintovca. Pot, ki poteka skozi gozd se sprva le zložno vzpenja, a ta del poti je kratek. Že po nekaj minutah hoje pa se pot začne strmo vzpenjati in nekoliko višje so nam v pomoč varovala, ki nam pridejo prav ob vlažnih in spolzkih tleh (v suhem nezahtevno). Dobro vidna in še naprej strma pot pa se višje začne obračati nekoliko proti desni. Strmina nato za krajši čas popusti in pot nas pripelje iz gozda na plazovita pobočja pod Kokrskim sedlom. Tu se pot ponovno postavi pokonci in se ob vse lepših razgledih (ti so najlepši na vrhove nad dolino Kamniške Bistrice) vzpenja ob vznožju sten Kalške gore in Malega vrha. Lahko sledljiva, a zaradi veliko kamenja (rahlo poraslo melišče) na poti naporna pot, nas po dobrih 2 urah hoje pripelje do Kokrskega sedla, kjer stoji Cojzova koča.
Od koče nadaljujemo levo proti jugu v smeri Kalškega grebena. Sprva prečimo pobočja pod Kalško goro nato pa pridemo do manj strme stene, katero s pomočjo nekaj varoval preplezamo (nevarnost zdrsa). Ko stopimo iz stene se pot položi in pred seboj zagledamo obširna travnata pobočja Kalške gore. Nadaljujemo po desni poti v smeri Kalškega grebena, ki nas po mestoma nekoliko izpostavljenem grebenu in s pomočjo nekaj varoval pripelje do najtežjega dela poti. Pot nas namreč pripelje do skoraj navpične stene, ki jo moramo s pomočjo varoval preplezati navzdol. Obvezna čelada, priporočljiv pa je tudi komplet za samovarovanje! Pot se nato ponovno začne vzpenjati proti Kalškemu grebenu, do katerega imamo še približno pol ure hoje po razglednem grebenu.
V Koncu – Kokrsko sedlo 2:15, Kokrsko sedlo – Kalški greben 1:45.
VODJA POHODA: TADEJ HOČEVAR  tel: 041 563 067
PRIJAVE: do petka 02.09.2022 do 18.00
V primeru slabe vremenske napovedi se izlet odpove!
VABLJENI!
  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !